Zieke vogels | Wat nu?


Iedereen die vogels houdt heeft wel eens te maken met een zieke vogel. Soms gaat het vanzelf weer over en soms moet je tot actie over gaan. Maar stel, je hebt opeens te maken met veel uitval onder je vogels en veel exemplaren zijn overduidelijk niet fit / gezond. Wat moet je dan doen? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Volg om te beginnen de onderstaande richtlijnen :

  • Bewaar een of meer kadavertjes in de koelkast. Beslist niet in de vriezer. Dat maakt ze vaak onbruikbaar voor nader onderzoek.
  • Zet de zieke en verzwakte vogels apart om te voorkomen dat ze meer vogels gaan besmetten.
  • We moeten nagaan of er ook een aanwijsbare oorzaak is. Heb je nieuwe vogels aan je collectie toegevoegd? Zijn de vogels onlangs tijdelijk buiten het vogelverblijf geweest op een plekwaar ook andere vogels aanwezig waren? Soms sleep je ongemerkt een ziekte je hok in d.m.v. je schoenen of het niet wassen van je handen na het toilet.
  • Onderzoek de zieke vogels aandachtig ( evt de kadavertjes ). Bekijk de bek, krop, buik, aars en bevedering aandachtig en zoek naar afwijkingen als zwellingen, uitslag, verkleuring, vervuiling etc.
  • Onderzoek het vogelverblijf grondig. Bekijk de bodem, wanden en nesten. Zoek dan om afwijkende mest en afwijkende vervuiling zoals mestvlekken op de wanden, stinkende mest, mest met bloedsporen etc.
  • Vang de mest op van de zieke vogel(s). Dat kan prima door een stuk karton wat op de bodem past te bekleden met wat huishoudfolie.

Maak van het ziektebeeld wat aantekeningen en maak een afspraak met een vogeldierenarts. Neem de kadavers en de kooi met de zieke vogel(s) op folie mee zodat de arts onderzoek kan doen. Deel al je bevindingen met de arts. Meestal is een onderzoek m.b.v. de verse mest voldoende. In sommige gevallen heeft de arts de ‘verse’ kadavertjes nodig voor nader onderzoek. Deze informatie zal normaal gesproken leiden tot een snelle oplossing van het probleem.