Hygiëne in het vogelverblijf

U heeft een fraaie collectie vogels opgebouwd. Jaren van inzet en verdieping. Dan wilt u natuurlijk geen ziektes op het hok. Hoe bereiken we dat? Veel kwekers menen dit op te kunnen lossen door de vogelverblijven te desinfecteren met middelen zoals bleekwater, chloor of Halamid. Deze middelen hebben nogal wat nadelen – kunststof wordt broos, lang niet alle bacteriën worden er door verwijderd en zijn slecht voor het milieu. Ook is het vooral een reactieve aanpak. Waarom gaan we niet proactief werken? Dat is goedkoper, beter voor de leefomgeving van de vogels en levert betere resultaten op. Tegenwoordig zijn er prima alternatieve reinigings- en desinfectiemiddelen beschikbaar welke in de industrie worden toegepast. Deze kunnen wij ook prima in onze vogelverblijven toepassen.

4 Stappen aanpak

Je kunt eenvoudig in 4 stappen overgaan van reactief naar proactief en weinig extra’s doen om het te onderhouden. Het is vooral even wennen om te werken met andere middelen dan de standaard middelen.

Stap 1: Biofilm verwijderen (optioneel*)

Het verwijderen van biofilm uit de vogelverblijven. Biofilm is het slijmerige laagje gevormd door bacteriën. Door biofilm te verwijderen met een schoonmaakmiddel op basis van enzymen worden de alle bacteriën bereikbaar voor reiniging en desinfectie. Een bij mij bekend middel is Enzytrine maar er zullen waarschijnlijk meer varianten zijn.

*Stap 1 kun je in de meeste vogelverblijven vervangen door het schoonmaken met water en een beetje zeep. Het is vooral bedoeld voor zeer grote collecties en/of omgevingen welke te kampen hebben met een grote infectiedruk.

Stap 2: Desinfecteren

Stap 2 is het desinfecteren van oppervlakte die onder de bioflim zat. Oxidatieve desinfectie kan geen resistentie veroorzaken bij bacteriën. Oxidatieve desinfectie is mogelijk met een middel als Virkon-S, Freebac-Clearoxyl®, AviCare TX22-SGD of BacteriCid.

Stap 3: Positieve bezetting met Probiotica

Wanneer de omgeving van de vogels is gedesinfecteerd kunnen de vogels met positieve bacteriën worden bezet zodat ‘slechte’ bacteriën minder kans meer hebben om zich te nestelen. Dit wordt ook wel competitieve exclusie genoemd en wordt bereikt d.m.v. probiotica in de omgeving en de darmflora van de dieren. Probiotica worden aangeboden door verschillende fabrikanten waar Avesproducten, Avian en Oropharma gespecialiseerd zijn in vogels. Lees ook hier voor meer informatie over probiotica

Stap 4: Gezonde bacteriën ondersteunen met prebiotica (optioneel*)

Als laatste kun je de positieve bacteriën ondersteunen en slechte tegenwerken. Dit wordt gedaan met prebiotica. Prebiotica worden aangeboden door verschillende fabrikanten waar Avian, RopaBird en Oropharma gespecialiceerd zijn in vogels.

*Stap 4 is niet altijd noodzakelijk. Ook hier kun je stellen dat het vooral bedoeld is voor zeer grote collecties en/of omgevingen welke te kampen hebben met een grote infectiedruk.

error: Content is protected !!