Zwartborst bleekrug grijs

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de Zwartborst bleekrug grijze zebravink

VeerveldMannenPoppen
Tekening:
Oogstreep:Ontbreekt, tussen wangvlek en snavelstreep wit. Ontbreekt, tussen wangkleur en snavelstreep wit.
Snavelstreep:Zwart, doorlopend rond de bovensnavel.Zwart, doorlopend rond de bovensnavel.
Bovenstaartdekveren:Wit, met rond de schachten dunne zwarte strepen die ovaal uitlopen.Wit, met rond de schachten dunne zwarte strepen die ovaal uitlopen.
Wangvlek:Oranjebruin, zo diep mogelijk. Uitvloeiend tot bovenschedel en in de nek. Parelgrijs, iets lichter dan de kop.
Flank:Diep oranjebruin, met witte streepjes. nvt
Flank ter hoogte stuit:Wit.Wit.
Borst:Zwart, egaal doorlopend tot de ondersnavel. Onder de ondersnavel is 10 mm. gepareld toegestaan.nvt
Vleugeldek:Vleugelpennen en dekveren diep oranjebruin / wit omzoomt.Vleugelpennen en dekveren zeer smal lichtcrème omzoomt.
Kleur:
Wang:Zie bovenParelgrijs, iets lichter dan de kop.
Flank:Zie bovenLichtgrijs, met crème waas, iets donkerder dan het rug-/ vleugeldek.
Borst:Zie bovenLichtgrijs.
Kop en nek:Parelgrijs, op de kop iets gehamerd. Parelgrijs, op de kop iets gehamerd.
Met daarbij de uitvloeiende wangvlek.
Rug- / vleugeldek:Lichtgrijs met crème waas. Met daarop de vleugeltekening. Lichtgrijs met crème waas. Met daarop de vleugeltekening.
De kleurscheiding tussen nek en rugdek moet scherp zijn.De kleurscheiding tussen nek en rugdek moet scherp zijn.
Stuit:Wit. Wit.
Onderlijf:Wit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de lichtgrijze borst tot en met de onderstaartdekveren.

De Zwartborst bleekrug grijze zebravinken op de foto

Het koppel op de foto is fraai, maar de kweker zou voor de toekomst nog een aantal verbeteringen kunnen doorvoeren;
• De man is qua kleur prima, al is op de foto de kop-nek scheiding niet goed zichtbaar. De tekening-onderdelen zijn goed. Prachtige borst- en pareltekening onder keel, mooie vleugelomzoming Mooi contrast flank en flankstrepen. Jammer dat deze hier niet geheel strak gedragen worden. Fysiek is prima.
• De pop is een nette vogel. Helaas is de kop-nek scheiding niet goed zichtbaar en is de borst te licht van kleur. Deze kan meer grijs tonen. Fysiek moet er gelet worden op de lichte knik in de nek. Deze moet beter gevuld zijn. Ook aandacht voor de snavel welke een licht gebogen vorm heeft. Koppel deze pop aan een man die dit euvel niet vertoont.

Kweekadvies

Bij deze combinatie hebben we te maken met de geslachtsgebonden recessieve factor bleekrug en met de autosomaal recessieve factor zwartborst. Om goede Zwartborst bleekrug grijzen te kweken is het van belang om met goed basismateriaal te starten. Let er op dat de basiselementen mbt kleur, tekening en type In orde zijn. De kop en nek moeten parelgrijs zijn, zo donker mogelijk, waardoor er sprake is van een duidelijke kleurscheiding. Vooral bij mannen, maar ook bij poppen moet deze kleurscheiding tussen nek en rugdek prominent en scherp aanwezig zijn. Let ook goed op de borst- en keeltekening van de man. Deze moet gesloten en zo zwart mogelijk zijn waarbij de keeltekening engszins gepareld is. Let hier op tijdens de kweek. Te vaak zien we een open/bleke keelvlek zonder pareltekening en een borsttekening die niet mooi egaal zwart is. De overige tekening en kleurelementen zijn overigens even belangrijk. Bedenk daarbij dat te fanatiek selecteren op zwart/donkerbezit vaak resulteert in een matige vleugelomzoming en terugkerende oogstrepen. Streng selecteren en balanceren is hier van groot belang.

error: Content is protected !!