Zwartborst blackface bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de zwartborst blackface bruine zebravink

KleurslagManPop
Tekening
De oogstreep ontbreekt.De oogstreep ontbreekt.
De snavelstreep is zwartbruin, doorlopend rond de bovensnavel. De snavelstreep is zwartbruin, doorlopend rond de bovensnavel. Het veerveld tussen de wangkleur en de snavelstreep is lichtbruin.
Het veerveld tussen de wangvlek en de snavelstreep is zwartbruin.De bovenstaartdekveren zijn crèmewit, met rond de schachten dunne zwartbruine strepen die ovaal uitlopen.
De bovenstaartdekveren zijn crèmewit, met rond de schachten dunne zwartbruine strepen die ovaal uitlopen.De vleugelpennen en dekveren zijn zeer smal crème omzoomt.
De wangvlek is oranjebruin.
De flank is kastanjebruin met witte streepjes
De flank ter hoogte van de stuit is warmcrème.
De borst is zwartbruin, doorlopend tot de ondersnavel.
De borststreep vloeit uit naar onderen.
De vleugelpennen en dekveren van het vleugeldek zijn kastanjebruin omzoomt.
Kleur
De kop en nek zijn bruin, zo warm mogelijk, met daarbij de uitvloeiende wangvlek.De wang is bruin, iets lichter dan de kop.
Het rug-/vleugeldek is bruin. egaal, warm en zo donker mogelijk met daarop de vleugeltekening.De flank is bruin, iets lichter dan de kop
De stuit is zwartbruin/crème geblokt.De flank ter hoogte van de stuit is zwartbruin, uitvloeiend in de aarsbevedering.
Het onderlijf is zwartbruin vanaf de borststreep, tot en met de beigebruine, zo donker mogelijkeDe borst is lichtbruin, iets lichter dan de kop.
onderbuik en zwartbruine onderstaartdekveren.De kop en nek zijn bruin, zo warm mogelijk.
De staartpennen zijn donkerbruin.Het rug-/vleugeldek is bruin, egaal, warm en zo donker mogelijk. Met daarop de vleugeltekening.
De stuit is onregelmatig zwartbruin/crème geblokt.
Het onderlijf is vanaf de lichtbruine borst, uitlopend tot en met de donker warm crème onderbuik met de beigegrijze waas en donkerbruine onderstaartdekveren.

Algemeen

In de grijsserie zien we deze combinatie regelmatig, bij zowel mannen als poppen niet zelden mooie exemplaren. Zoals bij blackfacen vaak het geval is, is het lastig om stippen, of in het geval van deze combinatie, streepjes op de flanken te krijgen, zeker combinatie met een goede kleur van het onderlijf. Het uitvloeien van de borstband in het onderlijf is heel wat lastiger te realiseren dan bij een zwartborst blackface grijze.

De Zwartborst blackface bruine zebravinken op de foto | Kweekadvies

We hebben hier te maken met de autosomaal dominante blackfacefactor, de autosomaal recessieve zwartborstfactor en de geslachtsgebonden recessieve bruinfactor.
Voor de eerste generatie paren we een blackface bruin aan een zwartborst bruin. Alle nakomelingen zijn uiteraard bruin, de helft is tevens blackface en alle jongen zijn split voor zwartborst.
De afgebeelde vogel heeft prima uitvloeiende wangvlekken welke prima van kleur zijn. De borstband vloeit goed naar boven uit, dit loopt volledig door tot aan de snavel. De kleur kan wel dieper en egaler, deze toont een oranje aanslag. Het veerveld tussen de snavelstreep en de wangvlek dient zwartbruin van kleur te zijn, deze toont oranje kleur, wat uiteraard niet de bedoeling is. De kleurdiepte van het dek is prima. De witte omzoming welke normaal naast de kastanjebruine omzoming aanwezig is bij zwartborsten, is niet aanwezig, dit is typisch voor de combinatie met blackface en ook als zodanig omschreven. De borstband zou meer richting de aarsbevedering uit moeten vloeien. Er zouden duidelijker witte streepjes in de flanken aanwezig horen te zijn, wat overigens wel een lastig punt is bij deze combinatie. Als laatste de staarttekening. Veel zwartborst blackfacen tonen een staarttekening welke tussen een lengtetekening, met een ovaal uiteinde en een bloktekening in zitten. Zo ook deze vogel. Hier willen we natuurlijk graag de omschreven zwartborsttekening zien.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben