Wit

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de witte zebravink

KleurslagWitte manWitte pop
TekeningDe witte zebravink bezit geen tekening en wordt daarom gekeurd in schaal 3 van de keurbriefDe witte zebravink bezit geen tekening en wordt daarom gekeurd in schaal 3 van de keurbrief
Oogstreep, snavelstreep, borstreep, flank te hoogte stuit.OntbreektOntbreekt
Tussen oog en snavelstreepOntbreektOntbreekt
BovenstaartdekverenOntbreektOntbreekt
WangvlekOntbreektOntbreekt
FlankOntbreektOntbreekt
ZebratekeningOntbreektOntbreekt
Kleur
Kop en nek.Zonder aanslagZonder aanslag
Rug- / vleugeldek.Zonder aanslagZonder aanslag
Stuit Zonder aanslagZonder aanslag
OnderlijfZonder aanslagZonder aanslag
StaartpennenZonder aanslagZonder aanslag
SnavelKoraal rood.Oranjerood.
Poten en nagelsOranjerood.Oranjerood..

Keurtechnische aanwijzing voor de witte zebravink

Een witte zebravink moet smetteloos wit zijn zonder enige aanslag. Indien een witte zebravink tijdens de keuring, kennelijk als gevolg van wassen, een onnatuurlijke waas of glans toont, dan dient dit als niet gewenst aangemerkt te worden en al naar gelang de ernst van de fout bestraft te worden bij kleur. Verder is er dikwijls sprake van grijze- of bruine aanslag, als gevolg van restpigment, in het rug- / vleugeldek. Dit moet zwaar worden bestraft bij kleur. Ook is een dunne bevedering in wangen en vleugelbochten ongewenst.

De witte zebravinken op de foto

Het koppel witte zebravinken op de foto is van prima klasse. Het type is prachtig, de bevedering kwaliteit optimaal. Dergelijke witte zebravinken horen bij de beste vogels van een show. Wanneer we heel kritisch kijken dan zijn er nog wel wat aandachtspunten te noemen. Bij de pop toont bevedering onder de snavel de neiging om in te snoeren. Voor deze vogel is een goede partner keuze belangrijk. Ook zou de snavel nog intenser oranjerood gekleurd kunnen zijn. Bij man kan er wat aandacht zijn voor de poten en tenen. Minuscule vuilresten zijn zichtbaar. Maar boven alles geldt dat witte zebravink als op de foto door ieder wit kweker gewenst zijn.

Kweekadvies

Bij de selectie voor de kweek van witte zebravinken is het belangrijkste onderdeel het model, houding en kwaliteit van de bevedering. Het model is iets anders dan het formaat, formaat is de grootte en bij het model zijn het de onderlinge verhoudingen. Zo is het belangrijk dat de kopvorm past bij het model. Als voorbeeld een goed geblokte witte zebravink een smal kopje heeft dan toont het gehele model minder goed. Over het algemeen lijkt het dat de kopvorm van een witte zebravink in relatie tot de andere mutaties moeilijk meekomt met de rest van het model.

Ook moeten we de kwaliteit van de bevedering goed in de gaten houden. Een paar problemen bij de witte zebravink zijn dun bevederde vleugelbochten en wangen. Ook niet te vergeten is de insnoeringen onder de snavel. Voor het verkomen van dunne vleugelbochten en wangen moet men regelmatig een split vogel gebruiken en dan extra letten op een ruime bevederde zebravink en prima model uit de grijs serie. Dat kan een grijze, bonte of getekende zijn. We gebruiken een vogel uit de grijs serie want die geven een iets heldere witte zebravink en de bevedering is harder die vaak beter sluit. Wel is het belangrijk dat we de lengte van de bevedering in de gaten houden. Het is beter niet bij herhaling twee lang bevederde of kort bevederde zebravinken aan elkaar paren.

Het is goed te letten op de aanwezigheid restpigment. Meestal is dit zichtbaar in het rugdek. Dat heeft onze aandacht nodig. Een probleem kan zijn dat als we twee vogels aan elkaar paren met restpigment we minder echt zuiver witte vogels kweken.

Tot slot de opmerking dat alleen een schone zuiver witte zebravink in een optimale conditie kan scoren, uiteraard ook optimaal geconditioneerd zoals de snavel en niet te vergeten de pootjes.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben