Wang grijs

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de wang grijze zebravink

KleurslagWang Grijs ManWang Grijs Pop
Tekening
OogstreepZwart.Zwart.
SnavelstreepZwart, tussen oog- en snavelstreep witZwart, tussen oog- en snavelstreep wit
BovenstaartdekverenTekening ontbreekt, veerveld is egaal crème.Tekening ontbreekt, veerveld is egaal crème.
WangvlekLeigrijs.Leigrijs.
FlankBruin, met daarop ronde witte stippen.Licht leigrijs.
Flank ter hoogte stuitWarmcrème.Warmcrème.
BorststreepZwartgrijs.Zilvergrijs.
Kleur
Kop en nekGebroken wit met een koude waas.Gebroken wit met een koude waas.
Rug- / vleugeldekGebroken wit met een koude waas.Gebroken wit met een koude waas.
StuitWarmcrème.Warmcrème.
OnderlijfWarmcrème, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Warmcrème, vanaf de zilvergrijze borst tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenGebroken wit.Gebroken wit.

Algemeen

De eerste wang is in 1978 op de Bondsshow van de NBvV in Breda tentoongesteld. De naam die op dat moment voor de mutatie gebruikt werd is loodwang. Het was een pop in de bruinserie, dus een loodwang bruin. In 1980 is er door de leden van de NZC en BZC voor gekozen om de naam grijswang te gaan gebruiken in de grijsserie en bruinwang in de bruinserie. Later is dit wang grijs en wang bruin geworden. De omschrijving van het eerste ideaalbeeld dateert uit 1981. Omdat de mutatie niet echt van de grond wilde komen is van 1987 tot 1989 door de NZC de “koppeltjesprijs” aan de mutant toegekend. Helaas heeft dat destijds niet gezorgd voor een toename van het aantal inzendingen. Een situatie welke voor de wang grijze vooralsnog eigenlijk niet echt verbeterd is. Op bijvoorbeeld de wereldshow in Rosmalen waren slechts 4 wangen in de basiskleuren aanwezig.

De wang grijze man op de foto

De fysieke eigenschappen van de afgebeelde vogel zijn prima in orde. De dekkleur en buikkleur zijn eveneens prima. De borstband is goed van kleurdiepte. Tussen de borstband en de ondersnavel, zou zebratekening aanwezig behoren te zijn. Deze tekening is niet zoals bij een normale grijze, maar meer zoals deze bij een zwart borst aanwezig is. Wanneer de borst de gewenste kleur heeft zonder bontvorming, wordt het ontbreken van de zebratekening niet bestraft. Uiteraard heeft het de voorkeur als de zebratekening wel aanwezig is. De wangvlekken zouden meer leigrijs moeten zijn. Positief is dat ze egaal van kleur zijn en er geen roodbruine (phaeomelanine) kleur aanwezig is, vaak zien we dit vooral achter de oogstreep. De oogstrepen zijn goed breed en prima van kleur. Aan de linkerkant loopt de snavelstreep vrij ver uit, waardoor deze de oogstreep raakt, wat niet de bedoeling is. Ondanks wat kleine wensen, voor de kleurslag een prima vogel.

Kweekadvies

De wangmutatie vererft autosomaal dominant. In theorie dus een eenvoudig te fokken mutant. Je paart een wang aan een niet-wang en de helft van de nakomelingen is een wang. Helaas blijkt het in de praktijk niet eenvoudig om een goede wang te fokken. Vaak zien we bontvorming in de buik en onder de snavel. Wat ook al sinds het ontstaan van de mutatie een probleem is zijn de oogafwijkingen. Deels zijn deze te voorkomen door grijzen te gebruiken welke niet uit een wanglijn afkomstig zijn. De kleur van deze grijze is bij voorkeur aan de lichte kant, dit geldt ook voor de kleur van de wangen en de flanken bij een man. De oogstreep, zebratekening en borstband dienen wel prima aanwezig te zijn. Aangezien we bij een wang grijs een warmcrème buikkleur verlangen, is een crème buik uiteraard geen probleem. Uit deze combinatie van grijs maal wang grijs komen in theorie voor de helft grijzen en voor de helft wang grijzen.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!