Wang bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de wang bruine zebravink

KleurslagWang Bruin manWang Bruin pop
Tekening.
OogstreepZwartbruin.Zwartbruin.
SnavelstreepZwartbruin, tussen oog- en snavelstreep wit.Zwartbruin, tussen oog- en snavelstreep wit.
BovenstaartdekverenTekening ontbreekt, veerveld is egaal warmcrème.Tekening ontbreekt, veerveld is egaal warmcrème.
WangvlekBruin, egaal warm en zo donker mogelijk.Bruin, egaal warm en zo donker mogelijk.
FlankBruin, met daarop ronde witte stippen.Donker warmcrème.
Flank ter hoogte stuitWarmcrème.Warmcrème.
ZebratekeningGrijsbruin, op lichtcrème ondergrond.
BorstGrijsbruinLichtcrème
Kleur
Kop en nekGebroken wit met een warme waas.Gebroken wit met een warme waas.
Rug- / vleugeldekGebroken wit met een warme waas.Gebroken wit met een warme waas.
StuitWarmcrème.Warmcrème.
OnderlijfWarmcrème, zo warm en donker mogelijk. Vanaf de borst tot en met de onderstaartdekveren.Warmcrème, zo warm en donker mogelijk. Vanaf de borst tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenLichtcrème.Lichtcrème.

Algemeen

Vanaf het ontstaan van de wang mutatie is deze in het bruin eigenlijk altijd populairder geweest dan in het grijs. Wellicht komt dit omdat het ideaalbeeld in het bruin (met name bij de poppen) wat makkelijker realiseerbaar is dan bij de wang grijs. De wangkleur dient dezelfde kleur te tonen als de lichaamskleur van een goede bruine. Een lastig punt blijft de bontvorming welke vaak te zien is tussen de poten en onder de snavel.

De wang bruine zebravink op de foto

De afgebeelde man heeft op zich een prima wangkleur. We zien wel de regelmatig voorkomende fout van het tonen van roodbruin phaeomelanine achter de oogstreep. Dit is uiteraard niet wenselijk. De oogstreep is goed breed, deze dient echter beter door te lopen tot gelijk aan de onderzijde van de wangvlek en hij moet dieper zwartbruin van kleur zijn. De kop en dekkleur zijn prima, de vleugelpennen behoren meer egaal gebroken wit met een warme waas te zijn. De borsttekening bij een wang wijkt af van die van een normale bruine en doet wel wat denken aan die van een zwartborst. In de meeste gevallen ontbreekt de zebratekening, zo ook bij deze man. De borst toont geen bontvorming en zal hier dan ook bestraft worden voor het ontbreken van de zebratekening. Een vogel waarbij de zebratekening wel aanwezig is geniet uiteraard wel de voorkeur.

Kweekadvies

De afgebeelde man heeft op zich een prima wangkleur. We zien wel de regelmatig voorkomende fout van het tonen van roodbruin phaeomelanine achter de oogstreep. Dit is uiteraard niet wenselijk. De
oogstreep is goed breed, deze dient echter beter door te lopen tot gelijk aan de onderzijde van de wangvlek en hij moet dieper zwartbruin van kleur zijn. De kop en dekkleur zijn prima, de vleugelpennen behoren meer egaal gebroken wit met een warme waas te zijn. De borsttekening bij een wang wijkt af van die van een normale bruine en doet wel wat denken aan die van een zwartborst. In de meeste gevallen ontbreekt de zebratekening, zo ook bij deze man. De
borst toont geen bontvorming en zal hier dan ook bestraft worden voor het ontbreken van de zebratekening. Een vogel waarbij de zebratekening wel aanwezig is geniet uiteraard wel de voorkeur.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben