Pastel zwartborst bleekrug grijs

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de Pastel zwartborst bleekrug grijze zebravink

Bij de pastellen in de bleekrugserie vragen we een contrastrijke verschijningsvorm. Deze lijn is doorgetrokken naar alle combinaties, waaronder de pastel zwartborst bleekrug grijs. Ze dienen uiteraard ook de zwartborst kenmerken goed te laten zien, wat met name bij de mannen, opvallende vogels kan opleveren. Het ideaalbeeld:

KleurslagPastel Zwartborst Bleekrug Grijs ManPastel Zwartborst Bleekrug Grijs Pop
Tekening
OogstreepOntbreekt, tussen wangvlek en snavelstreep wit.Ontbreekt, tussen wangvlek en snavelstreep wit.
SnavelstreepZwart, doorlopend rond de bovensnavel.Zwart, doorlopend rond de bovensnavel.
BovenstaartdekverenWit, met rond de schachten dunne zwarte strepen die ovaal uitlopen.Wit, met rond de schachten dunne zwarte strepen die ovaal uitlopen.
WangvlekWit, uitvloeiend tot bovenschedel en in de nek.Zilvergrijs, iets lichter dan de kop.
FlankBleek oranjebeige, met witte streepjes.Lichtgrijs.
Flank ter hoogte stuitWitZeer lichtgrijs.
BorststreepZwartgrijs, egaal doorlopend tot de ondersnavel. Onder de ondersnavel is 10 mm. gepareld toegestaan.Zeer lichtgrijs.
VleugeldekVleugelpennen en dekveren moeten bleek oranjebeige / wit omzoomd zijnVleugelpennen en dekveren zeer smal lichtcrème omzoomt.
Kleur
Kop en nekZilvergrijs, met daarbij de uitvloeiende wangvlek.Zilvergrijs.
Rug- / vleugeldekZeer lichtgrijs, met een lichtcrème waas. Met daarop de vleugeltekening. De kleurscheiding tussen nek en rugdek moet scherp zijn.Zeer lichtgrijs, met een lichtcrème waas. Met daarop de vleugeltekening. De kleurscheiding tussen nek en rugdek moet scherp zijn.
StuitWitWit
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de zeer lichtgrijze borst tot en met de onderstaart dekveren.
StaartpennenLichtgrijs.Lichtgrijs.

Kweekadvies

Bij deze combinatie hebben we te maken met de autosomaal dominant verervende pastelfactor, de autosomaal recessief verervende pastelfactor en de geslachtsgebonden recessief verervende bleekrugfactor.

Voor de eerste generatie kunnen we een pastel bleekrug grijze man paren aan een zwartborst bleekrug grijze pop. Aangezien we twee bleekrug grijzen aan elkaar paren zijn alle nakomelingen in ieder geval bleekrug grijs, de helft van de jongen is daarbij ook nog pastel en allen zijn split voor zwartborst.

Voor de volgende generatie paren we een pastel bleekrug grijs split zwartborst aan een zwartborst bleekrug grijs. Uiteraard zijn ook nu alle nakomelingen bleekrug grijs. 1:2 jongen is tevens pastel (want we paren een pastel aan een niet pastel) en 1:2 jongen is tevens zwartborst (we paren een zwartborst aan een split zwartborst). In theorie is dus 1:4 jongen de gewenste combinatie Pastel zwartborst bleekrug grijs. Dit kan zowel een man als een pop zijn.

De fysieke eigenschappen van de afgebeelde vogel zijn in orde. Het uitvloeien van de borst richting de ondersnavel is fraai en tevens prima van kleur. Dit geldt ook voor de wangvlekken, deze zijn prima van kleur. Een kleine wens is duidelijker witte lengtestreepjes aan de achterzijde van de flank. De kleur van de staarttekening is uitmuntend. Het totaalbeeld: een plaat van een vogel.

Kweker vogel : Michael Sesterhenn
Foto: Bart Houben
Tekst: TC-NZC

error: Content is protected !!