Oranjeborst bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de oranjeborst bruine zebravink

KleurslagOranjeborst bruine manOranjeborst bruine pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, flank te hoogte stuit.Diep oranjebruin vormt een geheel met de wangvlek.Oogstreep ontbreekt. snavelstreep aanwezig.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenDiep oranjebruin / wit geblokt.Oranjebruin / crème geblokt.
WangvlekDiep oranjebruin.Type II: Licht oranjebruin niet sterk contrasterend met de kopkleur
FlankKastanjebruin met ronde witte stippen.
Flank ter hoogte van de stuitDonker bruin met oranjebruine waasDonker bruin met oranjebruine waas
ZebratekeningDiep oranjebruin op zeer lichtbruine ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Bruine zo warm mogelijk..Bruin iets lichter dan de kop.
Rug- / vleugeldek.Bruin egaal, warm en zo donker mogelijk. Bruin egaal, warm en zo donker mogelijk.
Wang, borst en flankBruin, iets lichte dan de kop. Zie kta.
WangType I: Bruin iets lichter dan de kop
Stuit WitCrème
OnderlijfCrème, zo warm mogelijk vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Crème zo donker mogelijk, vanaf de licht bruine borst tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenDonkerbruin.Donker bruin

Keurtechnische aanwijzing voor de oranjeborst bruine zebravink

Algemeen

Bij oranjeborst zebravinken is er sprake van een verandering van pigmentvorming. Waar bij de niet oranjeborst zebravinken in de tekening eumelanine is waar te nemen, bevindt zich bij de oranjeborsten phaeomelanine. In de standaard is opgenomen dat de borststreep en de zebratekening diep oranjebruin c.q. oranjebruin moet zijn. Er zullen echter maar weinig oranjeborsten grijze zijn, of zelfs niet één, die helemaal geen eumelanine meer heeft tussen of onder de borststreep en in de zebratekening. Deze eis zal dus met enige soepelheid moeten worden beoordeeld. Voor de staarttekening geldt hetzelfde. In de standaard wordt een diep oranjebruine bloktekening geëist. Zowel bij de man als bij de pop zal hierin nog wel wat eumelanine te vinden zijn. De blokken zijn dan niet helemaal diep oranjebruin/wit, maar het diep oranje-bruine blok is gedeeltelijk als de basiskleur en gedeeltelijk diep oranjebruin. Het spreekt voor zich dat de vogels met het minste eumelanine in de borst en/of de staarttekening de voorkeur hebben. De flank ter hoogte van de stuit zal nauwelijks phaeomelanine bezitten bij het keuren dient bij het ontbreken hiervan dan ook niet bestraft te worden. In de meeste gevallen is hier enkel een oranje waas waarneembaar.

Mannen mogen in het onderlijf een minimale kastanjebruine streeptekening tonen. Bij vogels welke deze streeptekening tonen, moet extra op het volgende gelet worden; strak afgetekende wangen, prima ronde stippen in de flanken en rechthoekige blokken in de staart. Indien een van deze onderdelen afwijkt, kan dit een aanwijzing van zwartborst zijn hier dient zwaar op bestraft te worden. De poppen zullen meestal niet een dergelijke hoge concentratie phaeomelanine bezitten dat dit zich uit in een oranjebruine tekening. De poppen missen de oog- en snavelstreep. In de standaard wordt bij de pop een oranjebruine bloktekening geëist. Bij de oranjeborst poppen is meestal een vage flanktekening zichtbaar. Het ontbreken hiervan mag echter niet worden bestraft.

Sinds de technische dag van De NZC 2014 wordt ook een tweede type oranjeborst pop naast het eerste oorspronkelijke type geaccepteerd. De twee type’s worden naast elkaar gevraagd en kunnen beide voor hoge puntenwaarderingen in aanmerking komen. Type 2 is het type met de licht oranjebruine wangvlekken die geen groot contrast met de rest van de kopkleur mogen tonen, maar wel strak van vorm moeten zijn. Bij dit type 2 is het een voorwaarde dat de staarttekening de oranjeborstkenmerken volledig toont. Het achterblijven van deze kenmerken in de staarttekening zal hier als een aanmerkelijke tekeningfout beoordeeld worden.

Kleur

Het rugdek van de oranjeborst bruine man mag geen kastanjebruine of roodbruine omzoming tonen.

Tekening

Aangezien het eumelanine bij de bruine zebravink tot bruin eumelanine is uitgekleurd zullen wat restanten eumelanine, in de borst- en staarttekening, bij de oranjeborst bruin niet zo sterk opvallen als bij de oranjeborst bruin.

De oranjeborst bruine zebravinken op de foto

De oranjeborst bruine man op de foto toont om tot de echte top te horen nog wel wat verbeterpunten. Het fysieke deel van deze man is voldoende maar zou vooral rond de kop wat meer volume kunnen tonen. Boven de teugelstreep wordt de man wat licht van kleur. De wangvlek is al goed strak van vorm, dit past bij de oranjeborst mutatie. De zebratekening onder de snavel loopt helaas wat dicht. De stippen in de flank moeten rond van vorm zijn. Het vermoeden is dat de vogel vanuit het verleden zwartborst bloed meedraagt. Dit splitkenmerk is ongewenst. Hoewel de oranjeborst mutatie onder de borstband wat tekening mag tonen is het in dit geval ver uitgebreid en loopt zelfs langs de flanken. Ook dit is een aanwijzing die een verleden van de zwartborst kweek toont. Tenslotte is de blokvorm van de bovenstaartdekveren aan de onderzijde van de blok wat acculadevormig. Ook nu weer aanwijzing dat de vogel mogelijk split zwartborst is. Zowel de borstband als de bovenstraatdekeveren van de man tonen al fraaie kleur. De pop is een vogel van een vrij goed type. Deze vogel zou gekeurd kunnen worden als type I waarbij de wang wat veel kleurcontrast toont. Wordt de vogel gekeurd al type II dan mist de wang wat kleur intensiteit. Dus voor zowel type I als II is het geen goede vogel. De vorm van de staartblokken moet beter en kunnen nog meer oranjebruin tonen. Wat de blokvorm betreft is waarschijnlijk ook hier weer een zwartborst verleden aan de orde. Samengevat toont het koppel verbeterpunten. Vooral bij de Oranjeborst bruin kleurslag is in het algemeen nog ruimte voor verbetering van de kleurslag aanwezig.

Kweekadvies

Oranjeborst bruin is een uitdaging om te kweken, We zullen goed moeten proberen om de split zwartborst vogels niet te gebruiken voor de kweek van oranjeborst bruin. Split kenmerken zullen we altijd terug zien in de tekening. Zoals een niet strakke bloktekening op de staart en bij de mannen een niet strakke wangvlek , een dichtvloeiende zebratekening en ook een flank die streeptekening toont. Verder zullen we bij split zwartborst vogels bij de mannen eventueel een uitgebreide streeptekening op de buik en een niet egaal rugdek kunnen waarnemen. De mooiste oranjeborst bruine kweken we als we oranjeborst bruin x oranjeborst bruin paren. Als het formaat en model terug gaan lopen kunnen we er een goede bruine man of pop gebruiken.. Alleen de beste bruine zijn geschikt daar voor. Dus bruine die goed die warm van kleur zijn en een prima bloktekening op de bovenstaartdekveren hebben. Ook moet deze bruine een prima formaat en type hebben. Tenslotte is ook een prima kopvorm belangrijk. Als we de beste split vogels daarna paren aan de oranjeborst kweken we direct weer een gedeelte oranjeborst bruine zebravinken. Probeer te voorkomen split oranjeborst X split oranjeborst te paren. Deze paring levert 1 op de 4 een volle oranjeborst, 2 op de 4 bruine split oranjeborst en 1 op de 4 een bruine. Bij de mannen kun je vaak zien welke split en welke “zuiver “ bruin is. Bij de poppen kan dat een stuk moeilijker zijn wat dan voor de nateelt nadelig kan zijn. Veel succes bij de kweek van de zo mooie oranjeborst bruine.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!