Masker grijs

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de masker grijze zebravink

KleurslagMasker grijze manMasker grijze pop
Tekening.
Oogstreep,   snavelstreep, borstreep, flank ter hoogte van stuit.Zwart.Zwart.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenZwart / wit geblokt.Zwart / wit geblokt.
WangvlekDiep Oranjebruin.
FlankKastanjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwart op een zeer lichtgrijze ondergrond.
Kleur
Kop en nek.RoomkleurigRoomkleurig.
Rug- / vleugeldek.RoomkleurigRoomkleurig.
Wang, borst en flankWang en flank, roomkleurig. De borst wit.
StuitWitWit.
Flank ter hoogte van de stuitZwart.
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenLichtgrijs.Lichtgrijs.

Keurtechnische aanwijzing voor de masker grijze zebravink

Kleur

Bij de masker grijze mag er geen verschil zijn tussen kop-, nek- en rug-/ vleugeldekkleur. Masker grijze met een bleke roomkleur of zelfs met een bijna wit rug-/ vleugeldek en / of een donkere kopkleur zijn minder geschikt voor de T.T. en moeten voor kleur gestraft worden. Bij de poppen dienen de flanken ook duidelijk roomkleurig te zijn, in overeenstemming met de rug-/ vleugeldekkleur. Poppen die deze roomkleur missen dienen bestraft te worden bij kleur. Door het verhoogde phaeomelaninebezit van de pop zal de roomkleur van de poppen iets donkerder zijn dan van de man.

Tekening

Hoewel al bij de algemene keurtechnische aanwijzingen opgemerkt dient de zebratekening boven de borststreep bij de maskers ook duidelijk zichtbaar te zijn en moet doorlopen tot de ondersnavel. Bij maskers wordt bij de wangvlek over diep oranjebruin en bij de flanktekening over kastanjebruin gesproken. Deze kunnen nagenoeg even diep van kleur zijn als bij de grijze. Duidelijk opgebleekte wangvlekken en flanktekening moeten gestraft worden bij tekening. Bij de poppen is een zwarte staarttekening moeilijker te realiseren dan bij de mannen, daarom bij de poppen hier iets soepeler mee omgaan.

De masker bgrijze zebravinken op de foto

Het koppel masker zebravinken op de foto is van uitmuntende klasse. Bij zowel de man als de pop valt het prima contrast tussen kleur- en tekeningonderdelen op. De roomkleur is prima egaal en ook bij de pop is de roomkleur in de flank waar te nemen. De oogstrepen, donkere staartblokken van het koppel en de borst en zebratekening bij de man zijn prima intens zwart en met grote kleurregelmaat. De flank- en wangkleur van de man kan eigenlijk niet beter. Deze masker grijze zebravinken zijn een sieraad in je vogelhok en op de show.

Wat zou dan beter kunnen? – Dat is zijn echt de kleinste details en moeten bij deze vogels zeker niet als onvoldoende aangemerkt worden. Bij man lijkt de zebratekening in het midden boven de borstband wat dicht te lopen en bij de pop zou de flank op hoogte van de vleugelbochten niet iets meer roomkleurig mogen zijn. Zo zie je dat er altijd wat te verbeteren valt.

Kweekadvies

Masker grijs is een kleurslag waar het lastig is om de tekeningonderdelen in combinatie met de gewenste roomkleurige basiskleur te realiseren. Wanneer word geselecteerd op diep gekleurde wangen en flanken en diepe zwarte tekeningonderdelen zien we dat in de meeste gevallen de lichaamskleur donker en grauw wordt.

Verder is het zo dat als we een juiste roomkleur hebben vaak een lichtere tekening in wang, flank, oogstreep en staarttekening zien. De bevedering is bij de masker grijze ook een onderdeel om bij de kweekselectie goed op te letten. Wanneer masker grijze een intensieve bevedering heeft zien we vaak een beter doorgekleurde tekening. Vooral de wang en flank vallen dan positief op. Dit is de reden waarom topkwekers extra goed opletten op de lengte van de bevedering. Vaak gebruikt men een man met een intensieve (korte) bevedering en een pop met een schimmel (lange) bevedering. Uiteraard zal die schimmel pop forser tonen dan een intensieve man. Ook wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde eumelanine maximaal factor waardoor de zwarte tekening dieper en de wang zelfs nagenoeg zo diep wordt als de flank. Het nadeel is dat de lichaamskleur dan weer snel te donker en grauw van kleur wordt waardoor de roomkleurige lichaamskleur niet meer voldoet aan de standaard.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!