Masker bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de masker bruine zebravink

KleurslagMasker bruine manMasker bruine pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, borstreep, flank te hoogte stuit.Donkerbruin.Donkerbruin.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenDonkerbruin / wit geblokt.Donkerbruin / wit geblokt.
WangvlekOranjebruin.
FlankDiep Oranjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningDonkerbruin Zwart op een zeer lichtbeige ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Warm roomkleurig met iets roze waas. Warm roomkleurig.
Rug- / vleugeldek.Warm roomkleurig met iets roze waas. Warm roomkleurig met iets roze waas.
Wang, borst en flankWang en flank, roomkleurig. De flank met iets roze waas. De borst wit.
Stuit WitWit.
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenLichtbruin.Lichtbruin.

Keurtechnische aanwijzing voor de masker bruine zebravink

Kleur

De masker bruine onderscheidt zich van een slechte masker grijze in een bijna roze roomkleur van het rug-/vleugeldek. Bij de masker bruine moet daarom speciaal gelet worden op deze roze roomkleur van het rug-/ vleugeldek. Vaak is dit flets en koud van kleur, vooral als de tekeningpatronen wèl de geëiste zwartbruine kleurdiepte bezitten. Bij lichtere tekeningspatronen zien we vaak een betere, warmere basiskleur. Met dien verstande dat een goede rug-/ vleugeldekkleur, met een wat mindere wangvlek- en flankkleur de voorkeur heeft boven een goede wangvlek- en flankkleur met een wat mindere rug-/ vleugeldekkleur. Een zo goed mogelijk evenwicht tussen beide elementen is daarom van belang. Bij een masker bruine mag er nooit een kleurscheiding zichtbaar zijn tussen nek en rugdek. Indien dit waarneembaar is bestraffen bij kleur. Verder kan de masker bruine verwisseld worden met de topaas bleekrug bruine. Indien de vogel een warme en diepe basiskleur bezit, in combinatie met sterk opgebleekte tekeningpatronen, hebt u mogelijk te maken met die kleurslag. (Zie in dat geval de standaardeisen voor de topaas bleekrug bruin.)

Tekening

De oogstreep van een slechte masker grijze is altijd zwart of op zijn minst donkergrijs, bij de masker bruine is deze altijd donkerbruin.

De masker bruine zebravinken op de foto

De man op de foto heeft een goede wang- en flankkleur. De kleur van de kop, nek, rugdek en het vleugeldek kan iets meer egaal van roomkleur Ook de een roze waas zijn in de kleurvelden kan meer tot zijn recht komen. Maar net als bij de bleekrug bruin is deze roze waas moeilijk op een foto vast te leggen.De staarttekening kan wat dieper donkerbruin/wit van kleur zijn en ook de vorm van de staartblokken kan beter.

De kleur van de pop is wat aan de donkere kant en kan ook iets meer roze waas tonen. De staarttekening moet meer donkerbruin/wit De blokvorm is prima. Oogstreep zou iets strakker kunnen. Beide vogels zijn goed van type. Echter vooral de man mag niet langer worden en kan iets beter houding aannemen.

Kweekadvies

De masker bruin kent twee grote aandachtsgebieden bij de kweek. Dit zijn het missen van de roze waas in het rug- en vleugeldek en de kleurdiepte van de tekening. Vaak zijn vooral bij de mannen de wang en flank niet diep genoeg zijn doorgekleurd

Hoe kunnen we dat oplossen: We kunnen warme bruine zebravinken inkweken. Bijvoorbeeld is een maskerbruine man aan een warme bruine pop te paren. We kweken hieruit maskerbruine poppen en bruine mannen die split zijn voor masker. Deze mannen kunnen we het volgende kweekseizoen goed gebruiken om te paren aan maskerbruine poppen. Ook de masker poppen uit deze paring zijn goed te gebruiken om het warme phaeomelanine en diepere tekening over te brengen in onze masker bruine stam.

Wel moeten we bij de selectie goed letten op de tekening van onze maskers die we gebruiken. De oogstreep, borstbanden staartblokken moet donkerbruin en niet zwartbruin zijn. In de praktij blijkt dat de masker bruine met een donker bruine staarttekening ook beter de roze waas in het rugdek tonen.

Uiteraard moeten we ook de rood-en zwartoogfactor in de gaten houden. De roodoog zal duidelijk de roze waas kunnen laten zien maar de tekening zal lichter zijn.
Het zal nog even selecteren zijn om een maskerbruine te kweken met een optimale tekening en een prima roze waas op het rug-en vleugeldek. Bij de pop geldt deze roze waas ook voor de flank.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!