Grijs

De standaard van de grijze zebravink

KleurslagGrijze   manGrijze   pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, flank ter hoogte stuit.Zwart.Zwart.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenZwart / wit geblokt.Zwart / wit tot crèmewit geblokt.
WangvlekDiep oranjebruin.
FlankKastanjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwart op lichtgrijze ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Leigrijs, op de kop gehamerd.Leigrijs op de kop iets gehamerd.
Rug- / vleugeldek.Leigrijs, iets donkerder dan de kop.
Het rug-/ vleugeldek moet egaal zijn
Leigrijs, iets donkerder dan de kop.
Het rug-/ vleugeldek moet egaal zijn
Wang, borst en flankLichtgrijs, iets lichte dan de kop.
StuitWitCrèmewit
Flank ter hoogte van de stuitZwart
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de   onderstaartdekveren.Crèmewit, vanaf de borststreep tot en met de   onderstaartdekveren.
StaartpennenZwart.Zwart

Keurtechnische aanwijzing voor de grijze zebravink

Kleur

Een veel voorkomende fout bij de grijze zebravink is het tonen van een bruine waas op het rug-/ vleugeldek, in combinatie met een crème buikkleur. Gestreefd moet worden naar leigrijze zebravinken met zo min mogelijk phaeomelanine in de bevedering van het rug-/ vleugeldek en de buik. Bij de man is vaak in de broekbevedering en onderstaartdekveren altijd nog wat crème te zien zijn. Dit moet niet als ernstige fout worden gezien, een crèmewitte buikkleur is dan ook niet fout. Grijze zebravinken met een witte buik hebben in de meeste gevallen lichtgrijs omzoomde vleugelpennen en vleugeldekveren. Wanneer deze omzoming minimaal lichter is dan het leigrijze vleugeldek, dan is dit niet fout. Wel fout is een zeer lichtgrijze of zelfs witte omzoming, wat gestraft moet worden bij kleur. Gestreefd moet worden naar een volledig egaal leigrijs rug-/ vleugeldek.

Tekening

Door toename van eumelanine zal bij mannen de kleur van de wangvlekken soms een grauwe, wat grijze waas tonen, dit is fout en dient bestraft te worden bij tekening

De grijze zebravinken op de foto

Het koppel grijze op foto is fraai en zal tijdens tentoonstelling zeker tot de betere vogels horen. De kweker zou voor de toekomst nog een aantal kleine verbeteringen kunnen ambiëren. Bij de man kan de borststreep iets strakker van aftekening kunnen zijn en beter op de flank aansluiten. De stippen in de flank mogen nog rond beter zijn en op de vorm van de staartblokken kan gelet worden. Maar vooral. De fraaie kopkleur en tekening vallen op, ook de buikkleur is prima. De pop is eveneens een fraaie vogel waarbij de mooie heldere buik opvalt. Het kleurbeeld van de borst kan nog net iets egaler van leigrijs van kleur zijn.

Kweekadvies

Grijs kweken is selecteren, De kweker moeten zwarte eumelanine “laden”. Er moet ook op gelet worden dat de wangen wel diep oranjebruin blijven en dat de flanken ook niet grauw worden. Voor de witte buikkleur wordt soms witborst in gekweekt , ook hier is een gevaar dat de vleugelpennen minder egaal worden. Streng moet er op de staarttekening gelet worden. Vaak is te zien dat de staarttekening geen scherpe blokken meer zijn. Ook is het goed om de witte driehoek tussen oog- en snavelstreep onder de aandacht brengen,deze moet zuiver wit zijn wat regelmatig een probleem is. Eigenlijk is het beste advies selectie en nog eens selectie.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!