Blackface bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de blackface bruine zebravink

KleurslagBlackface bruine manBlackface bruine pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, flank te hoogte stuit.Zwartbruin.Zwartbruin.
Tussen oog en snavelstreepZwartbruin een geheel vormend met oog- en snavelstreep.Tussen oog- en snavelstreep licht bruin
BovenstaartdekverenZwartbruin / wit geblokt.Zwartbruin / crème geblokt.
WangvlekDiep oranjebruin.
FlankKastanjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwartbruin op zeer lichtbeige ondergrond.
BorststreepZwartbruin, de borststreep vloeit naar onder toe uit. Geleidelijk overgaand in het zo donker mogelijk beige-bruin van de onderbuik
Flank ter hoogte van de stuitZwartbruin uitvloeiend in de aarsbevederingZwartbruin uitvloeiend in de aarsbevedering
Kleur
Kop en nek.Bruin zo warm mogelijk.Bruin zo warm mogelijk.
Rug- / vleugeldek.Bruin egaal warm en zo donker mogelijk. Bruin egaal warm en zo donker mogelijk
Wang, borst en flankBruin, iets lichte dan de kop.
Stuit Onregelmatig zwartbruin/wit gebloktOnregelmatig zwartbruin / crème geblokt
OnderlijfZwartbruin vanaf de borststreep tot en met de zonder mogelijke beige bruin en onderstaartdekveren.Vanaf de borst lichtbruin tot en met de donker warm crème onderbuik met beigegrijze waas
StaartpennenDonker bruin.Donkerbruin

Keurtechnische aanwijzing voor de blackface bruine zebravink

Kleur

De borststreep vloeit naar onderen uit, tot met de onderstaartdekveren. Hoe verder deze uitvloeit hoe beter het is. Deze kleur van de uitvloeiende borststreep mag in de onderbuik over gaan in een lichtere kleur. Een volledig eenkleurig onderlichaam heeft echter de voorkeur. Een ideale blackface grijze man zou een volledige zwarte buik kunnen tonen, lopend van de borststreep tot en met de onderstaartdekveren. Wanneer de onderstaartdekveren niet egaal zwart zijn moet dit niet zwaar worden gestraft. Bij de poppen is op de borst soms een vaag patroon van zebratekening te herkennen, dit is een duidelijke kleurfout. Het volledig eenkleurig uitvloeien van de borstband in het onderlichaam zal bij de blackface bruine man minder snel bereikt worden dan bij de blackface grijze man. Indien de kleurintentie richting onderbuik minder wordt moet dit met enige coulance beoordeeld te worden..

Tekening

De blackface mutatie geeft een uitvloeien van de veervelden met een hoge eumelanine concentratie. Veervelden met een hoge phaeomelanine concentratie, wangen en flanken, vormen voor het uitvloeien van het eumelanine een afbakening. De stippen in de flanken dienen volledig aanwezig te zijn. Soms treffen we stippen aan die vervagen, niet rond en/of helder wit zijn, dit is een duidelijke tekeningfout. De borststreep mag niet naar boven uitvloeien. De zebratekening boven de borststreep dient duidelijk en scherp te zijn. De kleurscheiding tussen borstband en zebratekening dient regelmatig en strak te zijn De flankkleur ter hoogte van de stuit vloeit bij de man uit en kan een geheel gepigmenteerde broek vormen. Bij de pop is dit veerveld lichter gekleurd. (Bij de blackface grijze is dit grijs).

Het veerveld tussen de oog- en snavelstreep dient bij de man van gelijke kleurdiepte te zijn als de oog- en snavelstreep. De bovenzijde van dit veerveld dient scherp afgetekend te zijn en niet boven het oog te reiken. Bij de pop dient de oog- en snavelstreep normaal aanwezig te zijn. Het veerveld hiertussen is in overeenstemming met de borstkleur en loopt over in de borst, die dezelfde kleur moet laten zien. Deze licht bruinee borst moet uitvloeien in de onderbuik in overeenstemming met de man. Ook bij de pop kan de tekening bij de stuit uitvloeien in een gepigmenteerde broek.

De blackface bruine zebravink op de foto

Deze blackface bruine man, gekweekt door Bob Roerhorst, is een prima voorbeeld van wat van deze kleurslag is te verwachten. Het fysiek is prima en ook de bruine kleur van het dek is goed diep en warm van kleur. Wat betreft de blackface aspecten vallen aantal zaken op, zo laat deze vogel al goed de stippen in de flank zien. Een mogelijke verbetering waar aan gewerkt kan worden is de helderheid van de stippen aan de kop van de flank. De borstband is niet goed te beoordelen op deze foto. De driehoek tussen oog en snavelstreep is behoorlijk goed doorgekleurd maar kan mogelijk nog een fractie meer egaal. Er zijn echter maar weinig blackface bruine mannen die in dit aspect beter zijn dan de zebravink op de foto. Op de foto kunnen we ook zien dat de borstband richting buik prima uit uitgevloeid, goed ver richting aars en fraai donker van kleur. Boven de poten is prima waar te nemen. Kort gezegd het is een blackface bruine van topkwaliteit.

Kweekadvies

Het kweekadvies vraagt aandacht voor een aantal aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. In het algemeen tonen de blackface bruine zebravink onvoldoende uitvloei van de zwartbruine borstband richting aarsbevedering en onderstaartdekveren. Vaak vervaagt de zwartbruine kleur al vrij snel onder de borstband tot een asgrauwe beigebruine kleur, vervolgens is de buikrichting aars crèmekleurig en loopt de broektekening nog slechts beperkt uit in de aarsbevedering. De nadruk bij het kweken van de blackface bruine dient dus te liggen op de kleur van het onderlichaam. Het beste kan gekozen worden voor een basisparing met een blackface grijze man. De voorkeur heeft een blackface grijze man die zo ver mogelijk uitloopt richting buik, aarsbevedering en onderstaartdekveren. Op dit onderdeel dient de te gebruiken man een topvogel te zijn. Verder is het belangrijk dat de man veel en helder witte stippen laat zien. Wanneer deze vogel dan ook nog een bruine waas in het rugdek zou laten zien is een pré echter voor alles dient de buik, aarsbevedering en onderstaartdekveren zo goed mogelijk te zijn doorgekleurd. Middels de pop wordt in deze basisparing de bruin mutatie toegevoegd. Bij de pop moet ook goed gelet worden dat de tekening zwartbruin is en dat de pop warm bruin van kleur is.. Doordat de blackface mutatie dominant vererft geeft deze paring voor de helft blackface jongen. De zonen zijn allemaal grijs split voor bruin. De dochters zijn grijs. De vogels waar het dus om gaat zijn de mannen die zijn split voor bruin . Alleen bruikbaar zijn de blackface mannen die goed zwart zijn op de borst en zwart uitvloeien richting aars. Als we nu een man hebben die aan onze verwachtingen voldoet paren we die aan een goede bruine pop die ook goed zwartbruin van tekening is.Daaruit worden theoretisch weer de helft blackface zonen en dochters gekweekt , de helft van die vogels zijn bruin. De kans dat u een blackface bruine man kweekt is 1 op 8. Als het gelukt is wat we wilden, zien we nu een blackface bruine man die een behoorlijke zwartbruine buikkleur laat zien, een prima stap naar een fraaie doorgekleurde blackface bruine kleurslag. Een blackface bruine pop zal naast een lichtbruine driehoek tussen oog- en snavelstreep ook het uitvloeien van de lichtbruine borstkleur in de buik, aars en onderstaartdekveren. Veel selectie werk maar wel een goede basis voor goede blackface bruine te kweken.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!