Bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de bruine zebravink

KleurslagBruine   manBruine   pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, flank ter hoogte van de stuit.Zwartbruin.Zwartbruin.
Tussen oog en snavelstreepWit.Crème
BovenstaartdekverenZwartbruin / wit geblokt.Zwartbruin   /   crème   geblokt.
WangvlekDiep oranjebruin.
FlankKastanjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwartbruin op zeer licht-beige ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Bruin, zo warm mogelijk.Bruin   zo   warm   mogelijk.
Rug- / vleugeldek.Bruin, egaal, warm en zo donker mogelijk.Bruin, egaal, warm en zo donker mogelijk
Wang, borst en flankBruin, de wangen iets lichter dan de kop, de flanken iets lichter dan het rug-/ vleugedek borst lichtbruin.
StuitCrèmeCrème.
Flank ter hoogte van de stuitZwartbruin.
OnderlijfWarm crème. Zo warm en donker mogelijk, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Warmcrème, zo warm en donker mogelijk , vanaf de lichtbruine borst tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenDonkerbruin.Donkerbruiin

Keurtechnische aanwijzing voor de bruine zebravink

Kleur

Door een andere vederstructuur is de kleur bruin van de kop en nek anders dan het bruin van het rug-/vleugeldek. De kop, nek en het rug-/vleugeldek moet warmbruin zijn, wat veroorzaakt wordt door het bruine eumelanine en het roodbruine phaeomelanine. De vleugelpennen en de vleugeldekveren mogen geen lichtere randen hebben. Het is mogelijk dat er bruinen op de keurtafel komen met een crèmewitte buikkleur. Dit is echter niet gewenst en deze vogels moeten worden gestraft bij kleur. Bij de mannen zien we soms een lichtere rand onder de borststreep en de flanktekening dit eveneens beoordelen bij kleur.

Tekening

Door toename van het phaeomelanine hebben de stippen in de flanktekening de neiging om te vervagen soms lopen deze zelfs volledig dicht. Dit dient beoordeeld te worden als fout in de rubriek tekening

De bruine zebravinken op de foto

De bruine man en pop op de foto, laten goed zien hoe een kwalitatief goede bruine zebravink er tegenwoordig uitziet. Er zijn slechts minimale verbeterpunten, maar die doen aan de kwaliteit weinig af. Bij de man en de pop mag het vleugeldek fractioneel egaler van kleur zijn. Ook de flank van de pop kan nog net iets egaler gekleurd. Bij de man is het goed aandacht aan de tekening te besteden. Om deze man echt tot een uitmuntende zebravink te maken zou de vorm van de oogstreep aan de onderzijde wat regelmatiger mogen zijn. De stippen in de flank kunnen wat regelmatiger rond van vorm zijn en de borstreep nog net iets meer egaal zwartbruin van kleur. De fraaie buikkleur valt tenslotte positief op.. Zowel de man als de pop hebben een prima snavelvorm.

Kweekadvies

Bruine zebravinken kweken is nog niet zo eenvoudig, men moet door de juiste selectie toe te passen zorgen dat er voldoende bruine eumelanine in combinatie met veel phaeomelanine aanwezig is. Hier door is een egaal warm donker bruine lichaamskleur haalbaar. Wie te veel phaeomelanine in een bruine zebravink selecteert, in combinatie met het bruine eumelanine, zal ervaren dat een minder egaal gekleurd rugdek het gevolg is. Onvoldoende phaeomelanine geeft koude en flets gekleurde vogels.

Wat ook in de gaten gehouden moet worden is de vorm van staartblokken. Gebruik de vogels met een strakke tekening in de kweek. Ook op de wang- en flankkleur moet goed geselecteerd worden. Lichte wang- en flankkleur komen we vaak tegen. Een extra aandachtspunt is de lengte van de bevedering. Hierbij is de juiste selectie belangrijk, Grote bruine zebravinken zijn vaak wat minder warm bruine zebravinken met een lange bevedering. Dit zijn de zogenaamde schimmel zebravinken. Het tegenover gestelde valt waar te nemen bij kort bevederde bruine zebravinken. Vaak zijn deze zebravinken dieper van tekening en warmer van lichaamskleur. Uiteraard kost het wel wat in het formaat en model. Deze zebravinken zullen vaak minder fors tonen.

Voor het kweken van goede bruine zebravinken is er weer genoeg te selecteren !!!

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!