Bleekrug grijs

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de bleekrug grijze zebravink

KleurslagBleekrug grijze manBleekrug pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, borstreep, flank te hoogte stuit.Zwart.Zwart.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenZwart / wit geblokt.Zwart / wit geblokt.
WangvlekOranjebruin, zo diep mogelijk.
FlankDiep Oranjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwart op een zeer lichtgrijze ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Parelgrijs, op de kop gehamerd.Parelgrijs op de kop iets gehamerd.
Rug- / vleugeldek.Lichtgrijs met crème waas, De kleurscheiding tussenrug- en vleugeldek moet scherp zijn.Lichtgrijs met crème waas. , De kleurscheiding tussenrug- en vleugeldek moet scherp zijn.
Wang, borst en flankWang, parelgrijs iets lichter dan de kop. De borst lichtgrijs. De flank iets donkerder dan het rug- en vleugeldek
Stuit Wit.Wit.
Flank ter hoogte van de stuitZwart.
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.
StaartpennenZwartgrijs.Zwartgrijs.

Keurtechnische aanwijzing voor de bleekrug grijze zebravink

Kleur

Bleekruggen en maskers worden vaak met elkaar gekruist. Het resultaat kan zijn dat de grens tussen erg bleke bleekruggen en donkere maskers moeilijk is aan te geven. Het rug-/ vleugeldek mag niet zo zijn opgebleekt dat er weinig of geen verschil meer is tussen de lichtgrijze kleur met crème waas van de bleekrug grijze en de roomkleur van de masker grijze. Deze kleur is ook bij de poppen nagenoeg te realiseren, maar toch zal bij de keuring de pop wat soepeler moeten worden beoordeeld. Het rug-/ vleugeldek bij de poppen is in het algemeen wat donkerder en de kleurscheiding tussen nek en rugdek zal niet zo scherp zijn als bij de man. De kop en nek moeten parelgrijs zijn, zo donker mogelijk, waardoor er sprake is van een duidelijke kleurscheiding. Vooral bij mannen, maar ook bij poppen moet deze kleurscheiding tussen nek en rugdek prominent en scherp aanwezig zijn.

Tekening

Bleekruggen met opgebleekte wangvlekken en flanktekening moeten gestraft worden bij tekening. Soms zal bij mannen de kleur van de wangvlekken een grauwe, wat grijze waas tonen. Dit is fout en dient bestraft te worden bij tekening.

De bleekrug grijze zebravinken op de foto

Het koppel bleekrug zebravinken zal op iedere tentoonstelling in de belangstelling staan. De man is een prima vogel. De wang en flankkleur zijn goed diep doorgekleurd. De zebratekening is duidelijk en regelmatig. Een klein verbeterpunt is de borstband vande man deze zou wat beter egaal doorgekleurd kunnen zijn. Zover als op de foto zichtbaar is toont de man een prima kleurscheiding tussen de parelgrijze kop en de lichtgrijze dekkleur met crème waas. De pop heeft prima doorgekleurde flanken en ook van kop- en dekkleur behoort deze pop tot betere. Een aandachtspunt voor zowel de man als de pop is de lichtere kleur van de bevedering boven de oogteugel. Deze lichtere kleur richting boven snavel worden wel verwoord als “aanleg voor koplampen” Bij de kweek moet hier aandacht voor zijn.

Kweekadvies

Bleekrug grijs kwekers hebben jaren lang en ook nu nog gebruik gemaakt van het in kweken met zwartoog masker grijs en dat deed men om het rugdek lichter te krijgen en een betere kop/nek kleurscheiding te realiseren. Door het nu vragen van een verschijningsvorm welke in het geheel wat donkerder moet zijn, is het ook mogelijk om via paring bleekrug maal bleekrug en een doorgevoerde selectie bleekruggen te kweken welke aan het ideaalbeeld voldoen en deze kwaliteit behouden. Verder nog een paar specifieke punten voor de kweek bleekrug grijze zebravinken om goed op te selecteren: Voldoende kop/nek kleurscheiding door een donkere kopkleur te selecteren, diepte van de wangvlek,het egaal blijven van de borstband en het realiseren van een duidelijke witte driehoek tussen de snavel-en oogstreep zodat geen vervuiling waar te nemen is. Ook letten op de zuiverheid van de wangkleur, zodat we geen grauwe kleur van de wang krijgen maar dat die zo diep mogelijk oranjebruin zal zijn. Zoals u ziet komt het steeds weer op de selectie neer.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben

error: Content is protected !!