Bleekrug bruin

Print Friendly, PDF & Email

De standaard van de bleekrug bruine zebravink

KleurslagBleekrug bruine manBleekrug bruine pop
Tekening.
Oogstreep, snavelstreep, borstreep, flank te hoogte stuit.Zwartbruin.Zwartbruin.
Tussen oog en snavelstreepWit.Wit.
BovenstaartdekverenZwartbruin / wit geblokt.Zwartbruin / wit geblokt.
WangvlekDiep Oranjebruin, zo diep mogelijk.
FlankDiep Oranjebruin met ronde witte stippen.
ZebratekeningZwartbruin op een zeer lichtbeige ondergrond.
Kleur
Kop en nek.Donker beigebruin.Donker beigebruin.
Rug- / vleugeldek.Beigebruin met roze waas. De kleurscheiding tussen rug- en vleugeldek moet scherp zijn.Beigebruin met roze waas. De kleurscheiding tussen rug- en vleugeldek moet scherp zijn.
Wang, borst en flankDonker beigebruin iets lichter dan de kop. De borst licht beige. De flank beige bruin met een roze waas iets lichter dan het rug- en vleugeldek
Stuit Wit.Wit.
OnderlijfWit, vanaf de borststreep tot en met de onderstaartdekveren.Wit, vanaf de borststreep tot en met De onderstaartdekveren.
StaartpennenDonkerbruin.Donkerbruin.

Keurtechnische aanwijzing voor de bleekrug bruine zebravink

Kleur

Bij de bleekrug bruine is er, gelijk aan de bleekrug grijze, sprake van kleurverschil tussen de kop- en nekkleur en de kleur van het rug-/ vleugeldek. Deze kleurscheiding zal echter niet zo duidelijk zijn als bij de bleekrug grijze. Ook bij poppen wordt een scherpe kleurscheiding als ideaal gezien. Dit ideaalbeeld is echter moeilijk realiseerbaar en bij de beoordeling zal deze eis dan ook wat soepel moeten worden gehanteerd. Ook moet gelet worden op de juiste kleur van het rug-/ vleugeldek. De bleekrug bruine met een meer beige bruin rug-/ vleugeldek, met een roze waas, heeft de voorkeur. Bij deze basiskleur zien we echter vaak lichte tekeningpatronen. Als de tekeningpatronen wel de geƫiste zwartbruine kleurdiepte bezitten is het rug-/ vleugeldek echter flets en koud van kleur. Een goed evenwicht tussen beide elementen is daarom van belang.

Tekening

Bleekruggen met opgebleekte wangvlekken en flanktekening moeten worden gestraft bij tekening.

De bleekrug bruine zebravinken op de foto

De man heeft een prima geblokt type en model. De wang en flank zijn goed diep doorgekleurd. De zebratekening is duidelijk en regelmatig. De man toont een prima borstband wat vaak een probleem bij bleekrug bruin is. Ook de staarttekening is prima. Wat wel duidelijk beter kan is de rug- en vleugeldekkleur, Dit zou meer beigebruin met een roze waas kunnen zijn (maar dit is op een foto erg moeilijk weer te geven). De kop/nek kleurscheiding is vrij goed voor een bleekrug bruine zebravink. Deze kleurscheiding zal altijd minder opvallen dan bij een bleekrug grijze..

De pop heeft een wangkleur die minder contrast met de kop en nek zou mogen tonen. De pop toont een goede oogstreep. De staarttekening is goed van vorm maar kan wat donkerder van kleur. In het totaal kan de pop wat egaler van kleur in wang,rugdek en flanken. Ook nu weer mag er wat meer roze waas op het rugdek en flanken aanwezig zijn

Kweekadvies

Bij de kweek van bleekrug bruin maken we gebruik van de zwartoog en de roodoogfactor, de zwartogen zullen een donker gekleurde tekening van wang, flank, oogstreep ,borstband en staarttekening tonen. Maar de rugdekkleur wordt grauwer en zal vaak de roze waas missen. Daar staat tegenover dat de roodoog een prima roze waas op het rugdek laat zien maar duidelijk lichter van tekeningkleur is.

In de praktijk kweken we de beste vogels uit een roodoog bleekrug bruine gepaard aan een zwartoog bleekrug bruine of andersom. Uiteraard is goed selecteren in deze kleurslag van een groot belang. Als kweker moeten meerdere onderdelen goed in de gaten houden, zodat de wang- en flank, borstband, oogstreep en staarttekening diep genoeg van kleur zijn en toch de roze waas op het rug- en vleugeldek en de flanken aanwezig blijft.

Als de bleekrug bruine zebravinken tocht te licht van lichaamskleur en tekening worden kan men er een goede warme bruine zebravink in kweken. Een bruine die voldoende phaeomelanine bij zich heeft. Het gunstigste is dat we dan een bruine pop gebruiken zodat de bleekrug bruine door de geslachtsgebonden vererving direct bleekrug bruine poppen kan geven
Veel succes met het kweken van deze prachtig kleurslag.

Tekst: TC-NZC
Foto: Bart Houben